Ajánlatkérés Visszahívást kérek Hívjon most!

Környezetvédelem

A természet megőrzése és erdőgazdálkodás

A hosszútávon és hatékonyan működő erdőgazdálkodás révén elérhető hogy természeti kincsünket, az  esőerdőket megőrizzük napjaink, és a jövő nemzedék számára. Számos kísérlet, és erőfeszítés bizonyítja, hogy a fakitermelés hozama fenntartható a nélkül hogy tönkretennénk az erdőket. Elsődleges szempont hogy az erdők ökológiai élőhelye fennmaradjon, környezetszabályzó szerepük ne csorbuljon.
Az erdőgazdálkodás során különböző technikai eljárásokkal óvják meg környezetünket. A természetes erdők kipusztított területeit újratelepítik őshonos fajokkal, szelektív fakitermelés és a különlegesnek számító fajok növekedésének elősegítése, valamint véderdősávok telepítése a természetes erdők köré. Fontos hogy fakitermeléskor a megfelelő fakivágási módszerekkel minimalizálják a talajeróziót, és a fák koronájának károsítását. Szükséges hogy a fenntartható fakitermelés alternatívája előnyben részesüljön más, az erdők helyén termelt eladásra szánt terménnyel szemben, illetve hogy az így előállított faipari terméken a felhasználó a kitermelés módjáról megfelelő tájékoztatást kapjon.

teak fa rönkök

Előfordul, hogy a természetes erdők nem biztosítják a szükséges mennyiségű faanyagot. Ilyenkor a kitermelés új ültetvények telepítésével párosul, melyek gondozása a kezdeti időszakban igen munkaigényes. Az összevágott és elégetett fatuskók, az összezúzott növények gyorsan lebomlanak, s a belőlük származó ásványi anyagok visszakerülnek a talajba.
A szelektív kitermelés során keletkező pusztítás sokszor súlyosabbnak tűnik, mint valójában, mivel óriási fatuskók és fakoronák összeaprított maradványai borítják a talajt, azonban később ezek nyújtják a természetes tápanyag utánpótlást. Így a tervszerű, szabályozott módon zajló szelektív fakitermelés tulajdonképpen az érintetlen erdőkben természetes úton végbemenő faelhalást helyettesíti.
A fakitermelés és erdőgazdálkodás szabályainak betartását különböző környezetvédelmi szervezetek tanúsítják, a legismertebb ezek közül  az FSC, vagyis Forest Stewardship Council, amelynek logóját egyre több terméken láthatjuk már a boltokban is. A 21. század kezdetén már több mint 25 millió hektár erdőterületet kezelnek fenntarthatóan az FSC szabályai alapján.
Az FSC FSC úgynevezett terméklánc minősítés, mely ellenőrzi a fatermékek átfutását a feldolgozáson és a kereskedelmen keresztül, az erdő és a végső felhasználó között.
Az általunk forgalmazott termékek, a megfelelő erdőgazdálkodás és fakitermelés szigorú szabályainak megfelelő, fakitermelésből származnak.