Blog

Kulcsszavas keresés:
A trópusi éghajlati övezet az Egyenlítő térségében, a Ráktérítő és a Baktérítő között található, és talán az állatvilágot (is) tekintve a legizgalmasabb része Földünknek.

Például olyan botsáskákkal is találkozhatunk, amelyek elérhetik akár a 20 cm-es hosszt is, vagy az óriás víziló megnőhet 4 m hosszúra.

Forrás

De pl. a legkisebb trópusi denevér 1-2 cm-es, míg „óriási” rokonának a szárny fesztávja elérheti a 1,5 m-t is. Életkorban is kimagasló teljesítményt tudnak nyújtani a trópusi állatok. Egy teve 40-50 évig, a papagájok 60-100 évig, sőt egy szerencsés elefánt még 100 évnél is tovább élhet. Ez biztos nem meglepő, de említésre méltó, hogy a legmagasabb állat a zsiráf.

Forrás

Súlyukat tekintve az óriáscápák kiemelkedő helyen találhatók, elérhetik a 43 tonnát, egy elefánt 8-11 tonna is lehet, majd a fehér cápa követi őket a sorban 5 tonnájával. A cápáknál maradva, a cetcápa 20 m hosszúra is nőhet, ugyanúgy mint az ámbrás cetek. Végül pedig, de nem utolsó sorban nézzük a sebességeket! A kardhal 70 km/h-val is tud úszni, a fürge afrikai mamba pedig 13 km/h-val tud tekeregni. Kicsit elgondolkodtató, hogy a mi elkényelmesedett emberek mennyit gyalogunk, futunk vagy úszunk, és azt meddig és milyen sebességgel tudjuk tartani.




Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás a bejegyzéshez!